home  
  jenisherba  
  payment  
  contacts  
    Home Dasar Privasi Mengenai Kami
Kaunseling Online Percuma, SILA TEKAN butang ini.

 
Jenis Kemurungan
Masalah Tidur
Masalah Panik
Masalah Suami-isteri
Masalah Trauma
Masalah Kurang Keyakinan
Masalah Cepat Letih
Masalah Kurang Selera Makan
Masalah Rasa Bersalah
Masalah Hilang Semangat
Masalah Tidak Tenteram
Masalah Kurang Daya Tumpuan
   
Artikel
Masalah Sesak Nafas Dan Cara Untuk Mengatasinya
Mengapa Orang Yang Mengalami Kemurungan Penampakan Hantu
Tekanan Menopause Dan Jantung Berdebar-debar
Punca dan Herba Berkaitan Hati Tidak Tenang
Simptom Gastrik Dan Cara Untuk Mengatasinya
   
   
doa tidur malam

Masalah kurang daya tumpuan walaupun baca doa tidur malam, doa susah tidur atau doa mudah tidur.

Contoh Kemurungan Klinikal: Masalah Kurang Daya Tumpuan (nama samaran, bukan nama sebenar)

Puan Rozilawati mempunyai seorang anak tunggal, Adam berumur 6 tahun. Tiap-tiap hari dia sibuk menjaga anankya Adam dan tidak bekerja. Dia terpaksa berhenti bekerja disebabkan anaknya disahkan oleh doktor dia menghidapai masalah kurang daya tumpuan. Adam tidak dapat duduk diam-diam untuk belajar, menonton TV, melukis gambar atau aktiviti yang lain. Semasa kecil, Adam memang sangat aktif dan berjalan sana-sini di rumah sepanjang hari. Selain itu, dia juga tak dapat tidur nyenyak berbanding budak kecil yang lain. Dia tidak rasa mengantuk dan menghabiskan kebanyakan masanya bermain dari pagi hingga malam. Selain itu, dia juga mempunyai kecenderungan untuk merosakkan mainan atau benda-benda lain di rumah. Budak lain seronok bermain dengan permainan tetapi Adam lebih kepada merosakkan semua permainan yang dimilikinya.

Selain ini, cikgu di tadika sebut Adam tidak dapat duduk diam-diam di kelas dan suka mengacau rakan-rakan yang lain semasa di kelas. Adam juga tidak mempedulikan nasihat cikgunya dan asyik suka mengacau orang lain dan bertindak hyperaktif. Cikgu tadika menasihatkan Puan Rozilawati memberikan lebih tumpuan kepada Adam disebabkan dia tidak dapat fokus langsung dalam kelas, tidak mendengar arahan cikgu, suka mengganggu pelajar lain, suka buat kacau di kelas, tidak dapat duduk diam-diam di kelas dan suka berlari atau bergerak waktu belajar.

Adakah ubat tidur sesuai untuk kanak-kanak?


Puan Rozilawati cuba mencari maklumat mengenai masalah kurang daya tumpuan dan penyakit kurang daya tumpuan di internet. Dia terjumpa laman web Kak Hannah. Dia menyuarakan masalah anaknya Adam yang mempunyai sindrom kurang daya tumpuan dan hiperaktif. Adam merupakan kanak-kanak kurang daya tumpuan mengikut nasihat daripada cikgu-cikgu tadika. Masalah kurang daya tumpuan Adam menyebabkan kesukaran untuk belajar dan tidak dapat memberi perhatian semasa cikgu mengajar. Puan Rozilawati sangat sedih dan hati tak tenang disebabkan cikgu sentiasa buat aduan kepadanya tentang Adam yang disyaki ada penyakit kurang daya tumpuan atau sindrom kurang daya tumpuan dan hiperaktif.

Masalah kanak-kanak kurang daya tumpuan semakin bertambah pada masa kini. Kak Hannah memilih beberapa herba yang sesuai dengan situasi Adam iaitu masalah kecelaruan hiperaktif kurang daya tumpuan. Herba yang dipilih adalah untuk membolehkan Adam tidak terlalu hyperaktif dan boleh tenangkan diri dan boleh duduk diam apabila belajar. Selepas 5 minggu rawatan, cikgu tadika mula memberikan respon yang baik kepada Puan Rozilawati. Cikgu tadika sebut Adam boleh duduk diam untuk tempoh masa yang lebih lama dan kurang buat kacau kepada murid yang lain. Selain itu, Adam tidak lagi merosakkan barang mainan dan erti untuk berkongsi mainan dengan murid yang lain.

Selain itu terdapat kes masalah kurang daya tumpuan yang lain seperti sukar untuk tumpukan perhatian untuk kerja, tidak dapt fokus pada masa sekarang dan asyik fikirkan masalah yang telah berlaku pada masa lepas, sentiasa terkenang kata kata sedih dan asyik fikirkan perkara yang berlaku pada masa dahulu, asyik angan-angan masa depan dan hilang minat pada hidup sekarang dan sebagainya.

herbamambantu

 
Contact +6016 9693879
Puan Hannah
Email

kemurungan@gmail.com

 


 

 

 

 
 
 
Copyright © kemurungan.com
Home Contacts Sitemap