home  
  jenisherba  
  payment  
  contacts  
    Home Dasar Privasi Mengenai Kami
Kaunseling Online Percuma, SILA TEKAN butang ini.

 
Jenis Kemurungan
Masalah Tidur
Masalah Panik
Masalah Suami-isteri
Masalah Trauma
Masalah Kurang Keyakinan
Masalah Cepat Letih
Masalah Kurang Selera Makan
Masalah Rasa Bersalah
Masalah Hilang Semangat
Masalah Tidak Tenteram
Masalah Kurang Daya Tumpuan
   
Artikel
Masalah Sesak Nafas Dan Cara Untuk Mengatasinya
Mengapa Orang Yang Mengalami Kemurungan Penampakan Hantu
Tekanan Menopause Dan Jantung Berdebar-debar
Punca dan Herba Berkaitan Hati Tidak Tenang
Simptom Gastrik Dan Cara Untuk Mengatasinya
   
   

Masalah Panik-pengalaman seperti sesak nafas dan jantung berdebar, hati tak tenang.sesak nafas

Contoh Kes-kes Masalah Panik (nama samaran, bukan nama sebenar)

Puan Roslina seorang suri rumahtangga. Dia mempunyai 3 orang anak yang masih kecil. Puan Roslina menjadi suri rumahtangga selepas melahirkan anak yang pertama. Sejak kelahiran anak pertama, kerja sehariannya adalah mengurus kebersihan rumah, mengurus pakaian anak-anak,menjaga peralatan rumah, menjaga dan menghias taman, mengurus dapur, menjaga dan mengurus diri agar sentiasa ceria, menjadi doctor keluarga dan banyak lagi.

Selepas kelahiran anak kedua, kerja rumahnya bertambah dan Puan Roslina makin sibuk dan letih. Selepas kelahiran anak ketiga, Puan Roslina masih lagi menguruskan ketiga-tiga anaknya seorang diri. Makin lama, makin dia rasa tertekan dan letih. Puan Roslina perlu jaga kehidupan seharian ketiga-tiga anak-anaknya yang masih kecil dan tidak cukup masa berehat. Dia tiada masa untuk tidur petang dan tiada masa untuk membuat aktiviti kegemaran sendiri. Semua masanya dicurahkan kepada 3 orang anaknya yang berumur kurang daripada 6 tahun. Semua masanya telah diberikan kepada anak-anaknya dan dia merasakan diri tidak dapat tenteram langsung disebabkan 3 orang ini membuatkan kehidupan seharian hilang hala tuju, tidak bertenaga, hati tak tenang dan tidak seri muka.

Simptom awal penyakit kemurungan?

Selepas kelahiran anak ketiganya, Puan Roslina menjadi mudah panik dan terkejut. Dia menjadi mudah bimbang dan panik dirinya tidak dapat menjaga anak-anaknya dengan baik. Dia rasa panik bila tengok anak-anaknya buat kacau atau menangis. Dia mula rasa rimas dan cemas apabila melihat anak-anaknya buat perangai dan mengganggunya. Kadang-kadang, dia rasa sakit dada sebelah kanan. Adakala, dia pula rasa sakit dada sebelah kiri. Selain itu, dia tidak suka mendengar anak-anaknya menangis. Bila terdengar tangisan anak-anaknya, dia menjadi panik dan rimas. Dia khuatir dirinya tidak dapat menjaga anaknya dengan baik. Dia menjadi mudah cemas dan panik pada kehidupan hariannya. Dia mula takut berada di tempat orang ramai dan takut dengan objek-objek tajam. Semakin lama, semakin panik dan cemas rasanya. Dia kerap merasakan dirinya tidak selamat dan ananknya juga tidak selamat. Dia semakin kerap mendapat serangan panik.

Selain itu, Puan Roslina juga makin cemas bila melihat anaknya bergaduh. Dia menjadi sangat sensitive dengan bunyi tangisan dan bunyi yang tajam. Kadang kala, dia mudah terkejut dengan sikit-sikit bunyi. Dia juga makin sensitive dengan teguran suaminya dan mak mertuanya. Dia mudah naik marah dan makin panik bila suaminya menegurnya atau berdepan dengan orang ramai. Dia menjadi tidak berkeyakinan untuk menjaga anak dengan baik dan hidup dalam perasaan takut. Makin lama, Puan Roslina jadi makin panik, mudah rasa cemas, jantung berdebar. Semua ciri kemurungan diatas berkaitan dengan masalah panik dan dimana mangsa mendapat serangan panik seperti jantung berdebar secara tiba-tiba.

Kebetulan kawan baiknya memperkenalkan herba ini kepada Puan Roslina. Dia menghubungi Kak Hannah dan minta bantuan dan nasihat. Selepas beberapa botol herba yang sesuai dengan keadaan Puan Roslina, dia dapat rasakan hati yang tenang dan rasa selamat. Dia rasakan dirinya selamat dan rasakan anaknya juga selamat. Dia tidak lagi mudah panik atau terkejut. Dia boleh jaga anaknya dengan baik dan boleh melayan suaminya dengan baik. Dia tidak lagi terlalu sensitive dengan teguran orang lain. Dia boleh menguruskan kerja sehariannya dengan baik dan tidak lagi mudah cemas dengan aktiviti hariannya. Dia juga boleh bergaul dengan orang lain seperti kawan dan saudara tanpa rasa cemas dan rimas seperti dulu. Dia kembali gembira, rasa selamat, tenang hati dan kelihatan seri muka.

herbamambantu

 
Contact +6016 9693879
Puan Hannah
Email

kemurungan@gmail.com

 


 

 

 

 
 
 
Copyright © kemurungan.com
Home Contacts Sitemap