home  
  jenisherba  
  payment  
  contacts  
    Home Dasar Privasi Mengenai Kami
Kaunseling Online Percuma, SILA TEKAN butang ini.

 
Jenis Kemurungan
Masalah Tidur
Masalah Panik
Masalah Suami-isteri
Masalah Trauma
Masalah Kurang Keyakinan
Masalah Cepat Letih
Masalah Kurang Selera Makan
Masalah Rasa Bersalah
Masalah Hilang Semangat
Masalah Tidak Tenteram
Masalah Kurang Daya Tumpuan
   
Artikel
Masalah Sesak Nafas Dan Cara Untuk Mengatasinya
Mengapa Orang Yang Mengalami Kemurungan Penampakan Hantu
Tekanan Menopause Dan Jantung Berdebar-debar
Punca dan Herba Berkaitan Hati Tidak Tenang
Simptom Gastrik Dan Cara Untuk Mengatasinya
   
   

Simptom Gastrik Dan Cara Untuk Mengatasinya

Tanda-tanda gastrik boleh dibahagi kepada dua kategori, iaitu biasa dan teruk:

Simptom sakit gastrik biasa:

Tanda-tanda biasa termasuk ketidakselesaan yang terbakar dalam dada, serta memuntahkan makanan. Jenis tanda-tanda banyak gastrik angin dalam badan ni amat biasa, tetapi tidak semestinya khusus untuk penyakit gastrik.

Sebagai contoh, pesakit boleh mengalami sakit dada dan juga pembakaran disebabkan oleh isu jantung, atau mungkin mereka boleh menjadi tanda-tanda beberapa isu esophageal asas yang lain. Adalah penting punca ketidakselesaan anda boleh dikenal pasti dengan jelas supaya ubat yang sesuai boleh diberikan.

Gejala atau tanda gastrik teruk termasuk:

Asma bronkial, masalah sinus berterusan, serak berterusan, kesukaran menelan (dysphagia), loya, rasa tercekik pada masa tidur, paru-paru berair, mengeluarkan air liur yang banyak.

Isu Jangka Panjang Melibatkan Penyakit GERD

Pertimbangkan beberapa komplikasi jangka panjang yang berkaitan dengan Neglected Gastroesophageal Reflux Disease (GERD).

tanda gastrik

Penyakit ini mungkin boleh menyebabkan komplikasi yang teruk. Seperti bengkak pada paip angin yang datang dari perut asid membawa kepada pendarahan atau mungkin ulser. Dan juga, parut dari tisu yang rosak boleh merapatkan esofagus anda dan juga menyusahkan penelanan. Ada pesakit yang mendapat esofagus Barrett, di mana bahan sel di dalam lapisan esofagus menjadi bentuk dan warna yang tidak normal. Dengan jangka masa yang panjang ia boleh menyebabkan kanser.

Tambahan pula, kajian saintifik telah menunjukkan bahawa asma bronkial, batuk kronik, dan fibrosis paru-paru boleh menjadi jengkel atau mungkin dicetuskan oleh GERD.

Jankitan kuman dalam darah

Kemurungan yang berhasil daripada tekanan boleh menyebabkan pengeluaran bahan-bahan ‘catecholamines' ke dalam darah kita. Kuman ni boleh melemahkan sistem imun dan menyerang badan manusia.

kuman dalam darah

Pada mulanya ia akan menghasilkan toksin apabila sepsis-bakteria masuk ke dalam darah manusia. Jadi apa akan terjadi jika kuman dalam darah dibawa ke seluruh badan kita? Organ-organ badan kita akan gagal berfungsi satu demi satu. Jika rawatan yang patut tidak diberikan, seseorang yang jangkiti boleh mati daripada penyakit ni.

Oleh itu, anda tidak boleh pandang ringan terhadap gastrik dan sakit belakang. Apabila anda mendapati kesan penyakit ini, anda perlu dapatkan rawatan dengan betul dan cepat. Mungkin anda harus bermula merawat masalah GERD anda dengan segera untuk menghilangkan kesakitan dan penderitaan anda dengan cara yang tepat pada masanya!

Cara Dan Petua Untuk Mengatasi atau Hilangkan Gastrik

Pemulihan dengan herba

Ramai orang memilih untuk menggunakan ubat-ubat herba untuk mengurangkan gejala gastrik. Ubat-ubat herba tidak mempunyai kesan sampingan dan selamat untuk digunakan. Herba telah digunakan selama berabad-abad untuk berurusan dengan gangguan perut dalam hampir semua budaya dan tamadun. Chamomile, elm licin, padang rumput manis, Adas, kanser belukar, akar Angelica, catnip, akar halia dan akar gentian adalah beberapa herba yang biasa digunakan untuk mengurangkan gejala pedih ulu hati dan gangguan perut yang lain. Herba-herba ini diambil dalam bentuk yang berbeza tetapi yang paling biasa teh herba digunakan untuk melegakan gastrik.

Sejak sebahagian besar orang yang terlibat dengan masalah ini, terdapat banyak cara-cara dan teknik-teknik baru yang ditemui setiap hari untuk mengatasinya. Salah satu cara adalah dengan terapi positional. Terapi ini terutama bermanfaat untuk orang yang mengalami gejala gastrik pada waktu malam. Cara ini berfungsi dengan mengajar anda bahawa terdapat posisi tubuh yang akan menyebabkan gastrik dan juga terdapat lain-lain posisi yang boleh mencegahnya. Dengan hanya menukar postur tidur anda, anda boleh mengelakkan serangan penyakit tu dan relaks badan anda.

Tidur pada postur kanan

Dalam terapi postur, baji katil atau bantal busa condong digunakan untuk mengekalkan badan dalam kedudukan yang menaikkan kepala dan bahu sedikit tetapi namun cukup selesa untuk tidur. Ini membantu jus perut untuk tinggal di dalam perut dan tidak bergerak ke esofagus dan menyebabkan ketidakselesaan. Bukan sahaja terapi membantu kedudukan dalam kelegaan daripada gastrik tetapi ia membantu dengan masalah pernafasan juga.

Makanan dan pakaian

Tukar sedikit tabiat berkaitan dengan makanan boleh memberi anda kelegaan. Makan badam adalah rawatan yang sangat berkesan. Anda boleh mengunyah sedikit badam selepas bangun dan kemudian mengunyah beberapa biji lagi selepas setiap hidangan. Petuanya adalah untuk mengunyah badam perlahan-lahan dan tidak menelan dengan terlalu banyak. Anda akan berasa lebih baik dengan serta-merta.

Ramai orang mungkin tertanya-tanya sekarang kenapa pakaian ada apa kaitan dengan gastrik. Baik jika pakaian anda terlalu ketat di pinggang anda, ia pasti akan memberikan tekanan kepada perut. Selepas makanan yang banyak apabila perut anda penuh, pakaian yang ketat boleh memaksa cecair di dalam perut alir ke atas. Oleh itu, terdapat lebih banyak peluang untuk mengalami pedih ulu hati dan lain-lain gejala gastrik jika pakaian anda terlalu ketat.

Begitu juga jika anda selalu mengalami penyakit ini anda perlu cuba mengawal makanan anda. Jangan makan makanan yang besar dan makanan yang kaya dengan lemak dan berminyak. Cuba untuk mengurangkan pengambilan makanan segera dan makanan goreng juga. Tembakau, kafein, alkohol dan rempah yang dikenali sebagai makanan yang tidak baik sebab mereka adalah punca yang menyebabkan gastrik atau membantu mempromosikannya. Mengelakkan seberapa banyak yang anda boleh. Sentiasa berjalan kaki sedikit selepas makan dan membuat tabiat tidak makan sekurang-kurangnya beberapa jam sebelum anda pergi tidur. Semua ini pasti akan membantu untuk mengurangkan kesakitan gastrik.

 

herbamambantu

 
Contact +6016 9693879
Puan Hannah
Email

kemurungan@gmail.com

 


 

 

 

 
 
 
Copyright © kemurungan.com
Home Contacts Sitemap